Ako te ljuti napuhnut trbuh, muči žgaravica ili ti muku zadaju vjetrovi, grčevi ili te jednostavno muči neka probavna smetnja…

… hop, na pravom si mjestu!

Danas ti otkrivam zašto se baš ti srećeš s tim problemima i naravno, kako ih se po brzom postupku riješiti.

Znam kako se neugodno osjećaš kad ti se ovakve stvari počnu događati u najgorem mogućem trenutku, na primjer u društvu prijatelja, na sastanku ili usred razgovora, i zato sam siguran da ćeš ovu objavu pročitati u cijelosti.

Na kraju te čeka i jedan poklon. Ali, bez žurbe – sve u svoje vrijeme.

NEMOJ RJEŠAVATI PROBLEM TAMO GDJE SE JAVLJA NEGO TAMO OTKUD IZVIRE

Kad se u našem životu pojave razne nevolje, većina u želji da ih što prije riješi radi klasičnu grešku.

Umjesto da potražimo razloge zbog kojih se, primjerice, pojavio lišaj na koži, zbog kojeg nas bole zglobovi, zbog čega nam nedostaje energije i slično, usredotočujemo se prije svega na »konačni rezultat«.

Kad se pojavi lišaj na koži, što napravimo?

Po navici problem rješavamo različitim kremama. Bolove u zglobovima smirujemo tabletama ili steznicima.

A kad nam fali energije? Brzo idemo po kavu ili neki drugi energetski napitak i stvar je riješena.

Ali ruku na srce, takva praksa je potpuno pogrešna!

Zašto?

S obzirom na to da želite pobijediti neugodnu situaciju, nije dovoljno da samo izliječite simptome jer će se čak i u slučaju boli, svrbeža i oteklina oni vrlo brzo ponovno pojaviti.

A stvar je potpuno jednaka kad govorimo o neugodnim vjetrovima, napuhnutom trbuhu, zatvoru stolice, grčevima i slično.

KAD SE POJAVE U KRIVOM TRENUTKU, MOGU UNIŠTITI ČAK I VAŠ LJUBAVNI ŽIVOT

Vjerojatno ne želite biti nekoliko dana bez ikakvih problema a onda u najgorem trenutku, kad ste primjerice na zabavi, u društvu dečka ili djevojke koja vam se sviđa, ili kad krene nešto ozbiljnije, osjetiti da se priča ponavlja.

Rješenje nije u tome da nekim čajem, napitkom ili tabletom riješite probavne probleme.

Ne!

Treba potražiti razlog zašto se to dešava i pri samom izvoru riješiti uzrok problema.

A kako to napraviti? Korak po korak.

Prvo te moram upozoriti da se razlog svih ovih neugodnih osjećaja skriva u tvojim crijevima.

O stanju crijevne flore ovisi jako puno stvari. Između ostalog, kako se osjećaš, koliko energije imaš, koliko kvalitetno apsorbiraš namirnice, koliko će uspješna biti tvoja preobrazba, koliko je jak tvoj imunitet i slično.

A o čemu sve to ovisi?

O bakterijama u tvojim crijevima. Tako je!

IAKO SU TOLIKO MALE DA IH NI NE VIDIŠ, O NJIMA OVISI TVOJA BUDUĆNOST

Prije nego što iskočiš iz stolice, moram ti reći da se u tvojem probavnom traktu nalazi nekoliko milijardi bakterija, koje zajedno po nekim izračunima teže čak 3 kilograma, i to je potpuno normalno.

Činjenica da ih je 10x više od svih ostalih stanica u tvom organizmu je isto jako poznata.

Riječ je o organizmima koji imaju zadaću postići da se procesi u tvojim crijevima odvijaju onako kako treba.

Ali, ključan podatak je u kojem se omjeru pojavljuju dobre i loše bakterije. Da ne bi bilo zabune, da bismo se dobro osjećali, trebamo i jedne i druge.

AKO SE NARUŠI OMJER, ČEKA NAS KATASTROFA

Dokle god održavamo pravi omjer između bakterija, sve skupa podsjeća na pravi suživot, kao na primjer u domaćem ribnjaku u kojem se nalaze alge, ribe i ostali živi organizmi.

Ali ako se zbog raznih čimbenika dogodi da alge u ribnjaku pretjerano nabujaju, onda slijedi totalna katastrofa. Zbog nesrazmjernog rasporeda ostala bića se teže gibaju, ne dobivaju dovoljno hrane i jednostavno počinju umirati.

I točno to se događa i u tvojim crijevima. Ako pogrešnim životnim stilom omogućiš lošim bakterijama da se pretjerano razmnože i zauzmu tvoja crijeva, krajnji rezultat je točno to o čemu smo danas već pričali:

 • nadut trbuh,
 • vjetrovi,
 • žgaravica,
 • grčevi u trbuhu,
 • zatvor,
 • pad imuniteta itd.

Ovaj posljednji mi se čini jako važnim za generalno raspoloženje jer predstavlja tjelesni štit i sprječava da smo cijelo vrijeme bez energije, da smo prehlađeni i brine da se osjećamo onako kako zaslužujemo.

I sad slijedi pitanje koje se vjerojatno već mota po tvojim mislima.

KAD IH PUSTIMO IZ “KAVEZA”, PREUZMU KONTROLU

Čime zapravo stvaramo idealne uvjete za ekspresno razmnožavanje loših bakterija?

Turbo pogon za razmnožavanje loših bakterija u tvojim crijevima predstavljaju:

 • jednostavni šećeri,
 • umjetna sladila,
 • stres i ljutnja,
 • nedostatak aktivnosti,
 • alkohol,
 • konzumiranje antibiotika itd.

Zajednički nazivnik gornjim faktorima je suvremeni životni stil. Barem je kod većine pojedinaca to tako. A kako korporacije veliki broj ovih sastojaka (šećer, umjetna sladila, konzervansi,…) dodaju pri proizvodnji namirnica zbog profita, jako je teško izbjeći ove zamke.

Praktički možemo reći da loše bakterije imaju puno više saveznika nego što smo mogli zamisliti.

Ali oprez!

Stvar uopće nije toliko katastrofalna kao što se čini na prvi pogled. Sasvim je normalno da si priuštiš svoje najdraže jelo, da se zasladiš, popiješ čašu vina i jasno je da će biti trenutaka kad ćeš biti pod stresom i loše volje. Također postoji velika vjerojatnost da se povremeno u životu srećeš s antibioticima.

Zašto naglašavam ovo?

NE MORAŠ ŽIVJETI U ZATVORU DA PREUZMEŠ KONTROLU

Prije svega zato jer ne vidim rješenje u tome da se sasvim odrekneš grešnih zalogaja, alkohola i zabave. Riječ je o sasvim normalnim situacijama s kojima se susrećemo u životu.

Umjesto toga, predlažem puno ugodnije i učinkovitije rješenje.

Sjećaš li se da uz određenu praksu možeš ostvariti uvjete za brže razmnožavanje loših bakterija?

Na isti način brzo možeš utjecati i na udio onih dobrih.

Da bi se to ostvarilo u najkraćem mogućem roku, velika će ti pomoć biti probiotici. Riječ je o živim organizmima koji imaju pozitivan učinak na tvoja crijeva, odnosno na omjer dobrih i loših bakterija.

BEZ PANIKE, DOLAZI POJAČANJE

Možeš ih zamisliti kao veliku četu vojnika koja juri u pomoć svojim kolegama kad se nađu u bezizlaznoj situaciji, u ovom slučaju dobrim bakterijama u tvojem probavnom traktu.

U svoje tijelo ih možeš unijeti uz pomoć namirnica poput zelja, rotkvica, lisnatog povrća, bobičastog voća, avokada itd., koje same po sebi sadrže spomenute žive organizme.

Među omiljenim proizvodima koji su poznati po udjelu probiotika su i mliječni proizvodi kao probiotični jogurti i kefir, o kojem sam već govorio u jednoj od mojih prijašnjih objava.

Na ovoj točki te moram upozoriti na još jednu osobinu.

Činjenica je da probiotici, s obzirom na to da su živi organizmi, na putu do željene lokacije naiđu na nekoliko prepreka (žuč, želučana kiselina…) koje ih mogu jako razrijediti ili uništiti.

Ako je riječ o manjem “sporu” unutar tijela odnosno o blažim probavnim smetnjama, unatoč manjem broju, preživjeli organizmi i dalje mogu pomoći.

KAD TI NE PREOSTAJE NIŠTA DRUGO NEGO NAPAD SVIM SILAMA

Ako su se loše bakterije već jako razmnožile, onda manja četa vojnika, odnosno nizak broj probiotika neće biti dovoljan da riješiš problem koji te muči.

Naravno, nema smisla ni konzumirati neograničenu količinu hrane koja sadrži probiotike samo zato da riješimo probavne poteškoće, jer tako u svoje tijelo unosimo ogromnu količinu kalorija koje će negativno utjecati na tvoju figuru u vrijeme mršavljenja.

CJELOVIT PRISTUP, CJELOVITO RJEŠENJE

Kako bismo izbjegli taj problem i kako unatoč dostatnom unosu probiotika ne bismo pokvarili kalorijski unos te kako bismo istovremeno uravnotežili crijevnu floru i tako izbjegli sve neugodne situacije, zajedno sa skupinom stručnjaka smo na temelju 194 istraživanja oblikovali jedinstveno rješenje.

Oblikovali smo poseban probiotički kompleks koji na tržištu slovi kao jedno od najučinkovitijih pomagala kad govorimo o zdravoj crijevnoj flori.

Za razliku od ostalih sličnih proizvoda s kojima se može usporediti, Golden Tree Complete Biotics sadrži nevjerojatnih 20 super bakterijskih kultura udruženih u čak 20 milijardi probiotičkih kultura i to samo u jednoj kapsuli.

To znači da bez pretjeranog napora i stvaranjem jednostavne jutarnje navike možeš riješiti probavne probleme i zagrabiti život velikom žlicom.

KAD SU PROBAVNI PROBLEMI SAMO BLIJEDA USPOMENA

Nema više lošeg raspoloženja, neugodnih situacija i propuštenih trenutaka.

Stvarno želim da što prije riješiš ovu neugodnu situaciju i dovedeš svoju crijevnu floru u ravnotežu, za dobru te odluku nagrađujem i već danas ti šaljem paket na tvoju adresu, bez troška poštarine (kupon: freepostarina).

Samo zamisli koliko super ćeš se osjećati kad se ujutro probudiš naspavan i odmoran, kad ćeš imati dovoljno energije za cijeli dan, kad nećeš imati probavnih problema, a tvoj će organizam apsorbirati sve hranjive tvari koje su mu na raspolaganju.

Vjeruj, razlika je stvarno očita. Ako se pojavi bilo kakvo pitanje, molim te napiši ga ispod u komentar ili ga pošalji na moj mail miha@fittijelo.com i s veseljem ću ti odgovoriti.

O AUTORU

Avtor

Miha Geršič

Miha Geršič je suosnivač portala Fit Tijelo, portala o mršavljenju i zdravom životnom stilu, kojeg mjesečno posjeti više od 200.000 čitatelja.