mihaVjerojatno ste si više puta postavili pitanje koliko iznosi vaša optimalna tjelesna težina. U potrazi za odgovorom na pitanje o optimalnoj tjelesnoj težini pomoći će nam ITM.

ITM odnosno indeks tjelesne mase je broj, koji nam govori koji je naš stupanj uhranjenosti.

Pomoću matematičke formule, glede na omjer između stvarne tjelesne težine u kilogramima i kvadrata tjelesne visine dobivamo izračun, koji prilično precizno prikazuje udio masnih naslaga u tijelu. I upravo od udjela tjelesne masti u velikoj mjeri ovisi naše zdravlje.

*Treba napomenuti da izračun ITM nije primjeren za obučene sportaše, koji imaju velik udio mišične mase, poput sprintera i svih osoba mlađih od 19 godina.

Klikni ovdje i pogledaj kako postići svoju idealnu tjelesnu težinu za manje od 2 mjeseca bez pretjeranog odricanja… >>

Sve što možete učiniti je da u kalkulator unesete svoje osobne podatke, tjelesnu visinu u centimetrima i tjelesnu težinu u kilogramima. U zadnjem prozorčiću automatski će se prikazati indeks tjelesne mase, a sasvim ispod u tabeli možete razabrati kojoj skupini uhranjenosti pripadate.

 

ITM

TJELESNA MASA

ZDRAVSTVENA OGROŽENOST

manje od 18,5

premala

povećana

18,5-24,9

normalna

prosječna

25,0-29,9

prekomjerna

povećana

30,0-34,9

pretilost, 1. skupina

velika

35,0-39,9

pretilost, 2. skupina

vrlo velika

više od 40

pretilost, 3. skupina

izuzetno velika

 

itm-BP1Ako pripadate skupini pothranjenosti ili je vaša tjelesna težina prekomjerna, onda jednostavno mijenjajte podatak u prozorčiću ‘tjelesna težina’ toliko dugo dok izračun ITM ne bude u skupini ‘Normalna težina’. Kada budete ustanovili idealnu tjelesnu težinu za svoju visinu, mnogo lakše ćete se orijentirati pri sastavljanju svog jelovnika.

Bilo bi šteta da se ne pobrinete za svoju tjelesnu težinu, koja predstavlja jednog od glavnih faktora vašeg zdravlja. Previsok udio tjelesne masti u vašem organizmu ostavlja mnogobrojne negativne posljedice. Pobrinite se da vaš jelovnik bude sastavljen od zdravih obroka i ne zaboravite na tjelesnu aktivnost.

Sa mnom i Formulom za Fit Tijelo nisi nikada sam(-a)! Zajedno s ekipom i ostalim klijentima pobrinut ćemo se da motivacija nikada ne izostane! 

Kako bi i vaši prijatelji, poznanici i obiteljski članovi uvidjeli na koji način mogu doći do odgovora na pitanje o optimalnoj tjelesnoj težini podijelite objavu s ostalima i lajkajte ju. Također su dobrodošli svi komentari.

 

O AUTORU

Avtor

Miha Geršič

Miha Geršič je suosnivač portala Fit Tijelo, portala o mršavljenju i zdravom životnom stilu, kojeg mjesečno posjeti više od 200.000 čitatelja.