Datum objave: 16.05.2016

Miha-blogS obzirom na to da s vama želim podijeliti zaista korisne informacije i isprobane savjete iz područja oblikovanja tijela i zdravog načina života, redovito čitam i pratim brojne novosti. Nedavno sam naišao na vrhunsko istraživanje i zaista zanimljivu temu. Jeste li se ikada upitali kuda uopće odlazi suvišna masnoća koju probavimo?

Potroši se na energiju, toplinu, pretvori u mišiće,…?

Kladim se da će vas odgovor pošteno iznenaditi, zato pogledajte objavu u cijelosti i ne zaboravite… Na portalu fittijelo.com čekaju vas optimalni rezultati.

U sklopu spomenutog istraživanja znanstvenici su obiteljskim liječnicima, dijetetičarima i osobnim trenerima postavili naizgled vrlo jednostavno pitanje.

Kuda odlazi sva suvišna masnoća koju potrošimo odnosno izgubimo?

Ako želimo razumjeti cjelokupan koncept uspješnog mršavljenja, ovo predstavlja važan podatak.

Šokirat ćete se kada vam kažem da je samo 7 posto upitanih stručnjaka (obiteljskih liječnika, dijetetičara i osobnih trenera) imalo pravi odgovor. Kako vas mogu kvalitetno savjetovati o gubljenju suvišnih masnih naslaga, ako nemaju odgovor na jedno od ključnih pitanja?

graf

Istina je znatno drugačija nego što si većina ljudi predstavlja. Kada konzumiramo prekomjernu količinu kalorija (bez obzira na makronutrijente), naš organizam sačuvat će ih u obliku masnoća. Masne molekule u osnovi se sastoje od tri elementa. To su ugljik, vodik i kisik. Ako želimo izgubiti masnoće sasvim je logično da nas zanima kako razgraditi strukturu spomenutih elemenata.

C55 H104 O6 – prosječna molekula masti 

Da bismo ovo postigli, u našem organizmu mora doći do odvijanja procesa poznatog pod nazivom oksidacija. To je proces tijekom kojeg se kisik spaja s nekom drugom tvari. Do spomenutog procesa dolazi kada naš organizam troši kalorije, dakle kada dišemo i upravo zbog toga je redovita tjelesna aktivnost toliko važna. To je period kada se trošenje kalorija dodatno povećava.

Ako sve ovo pojednostavimo događa se sljedeće: tijekom perioda u kojem smo tjelesno aktivni udišemo kisik. To je prijeko potreban proces oksidacije, jer se molekule masnoće moraju udružiti s udahnutim kisikom kako bi došlo do razgradnje masnih kiselina. One se razgrađuju na CO2 odnosno ugljikov dioksid i H2O odnosno vodu. Jesu li stvari sada jasnije?

masnocaRazmatrano iz tog kuta, masnoću zapravo izdišemo i izlučujemo u obliku tekućine. Iz toga proizlazi činjenica da su pluća najvažniji organ u borbi sa suvišnim masnim naslagama. Disanje je osnova preživljavanja i uspješne preobrazbe. Pri tome moramo paziti na to da izaberemo pravu aktivnost odnosno oblik treninga kako bismo postigli željeni cilj.

Kao zanimljivost istaknuti ću da morate potrošiti 94,000 kalorija odnosno udahnuti 29 kilograma kisika, ako želite potrošiti 10 kilograma suvišne masnoće. Nemojte samo sjediti kod kuće i brzo disati. Posljedice toga su vrtoglavica i slabost. Zato izaberite pravu aktivnost i hranite se umjereno.

Znaš li da većina mojih klijenata uživa u pizzi, čokoladi i ostalim poslasticama, ali pored toga uspješno gubi suvišnu masnoću?!? Klikni ovdje i pogledaj kako…

Još jednom smo dokazali da su umjerena prehrana i redovita tjelesna aktivnost jedino pravo rješenje u borbi sa suvišnim kilogramima. Upravo iz tog razloga oblikovao sam FT30, u koju vjeruje već više od 9000 pojedinaca iz Slovenije, Hrvatske, Švicarske, Njemačke, Austrije, te čak i Finske i Švedske. Već danas si osigurajte svoje mjesto u naši skupini i obećavam da vam neće biti žao zbog takve odluke!

Trebate li kakav savjet ili imate pitanje? Pišite mi na e-mail i sa zadovoljstvom ću vam odgovoriti 😉


Literatura:

The fate of utilized molecular oxygen and the source of the oxygen of respiratory carbon dioxide, studied with the aid of heavy oxygen – Lifson N, Gordon GB, Visscher MB, Nier AO. J Biol Chem1949;180:803-11

O AUTORU

Avtor

Miha Geršič

Miha Geršič je suosnivač portala Fit Tijelo, portala o mršavljenju i zdravom životnom stilu, kojeg mjesečno posjeti više od 200.000 čitatelja.