Heljda i losos su jako kvalitetne i hranjive namirnice. Ovaj je recept vrlo jednostavan, a siguran sam da ga se ne bi posramili ni najveći gurmani.

FT-recepti-losos-u-teriyaki-umaku


Vrijeme pripreme: 10 min      Vrijeme kuhanja: 15 min    Ukupno: 25 min

Sastojci:

Teriyaki umak:

-50ml sake,
-25ml rižinog octa,
-30ml sojinog umaka,
-žličica naribanog đumbira,
-žličica sezamovog ulja.

(Teriyaki umak napravimo tako da pomiješamo sve sastojke. Sezamovo ulje ugrijemo, tekućinu ulijemo u tavu i prokuhamo.)

– losos,
– hajdinska kaša,
– 1 žličica meda,
– 2 žlice sojinog umaka,
– žličica naribanog đumbira,
– sok 1 limuna.

Priprema:

U dvije šalice kipuće vode skuhamo hajdinsku kašu da bude al dente. Za to je potrebno oko 10 minuta. Ocijedimo i preselimo u zdjelu, polijemo s 2 žlice sojinog umaka, medom, sokom limuna i posipano đumbirom. Promiješamo i pokrijemo, da se ne ohladi.

Zagrijemo tavu namaščenu uljem i ispečemo komada lososa. Pečemo ga 2-3 minute tako da je koža okrenuta prema dolje, nakon čega ga okrenemo na drugu stranu i pečemo još dodatne 2 minute. Pažljivo uklonimo losos iz tave, obrišemo ostatke i u nju ulijemo teriyaki umak. Čekamo dok ne zavrije, te ponovno ubacimo losos, s kožom prema dolje. Pirjamo 2-3 minute, da losos upije umak, te poslužimo. Ostatak umaka polijemo po hajdinskoj kaši.

Dobar tek!

Ovaj recept su za nas napravili KuhanjeJeZakon.si. Na njihovom portalu svaki tjedan možete pratiti nove, slasne recepte koje vam sa točno odmjerenim, očiščenim i svježim namirnicama besplatno dostavljaju u vaš dom. Za više informacija, pogledajte ovdje…

O AUTORU

Avtor

Miha Geršič

Miha Geršič je suosnivač portala Fit Tijelo, portala o mršavljenju i zdravom životnom stilu, kojeg mjesečno posjeti više od 200.000 čitatelja.